Παρενέργειες από φάρμακα για χοληστερίνη

Παρενέργειες από φάρμακα για χοληστερίνη

ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Είναι κοινό μυστικό ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούνται ή λαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς, χωρίς συνταγή ιατρού, έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις, με την τροφή, βότανα ή άλλα φάρμακα. Συχνά είναι δύσκολο να κρίνει ο ιατρός, πότε μπορεί ένα φάρμακο να χρησιμοποιηθεί, ώστε το όφελος να είναι μεγαλύτερο από την πιθανή βλάβη. Επιπλέον, οι παρενέργειες από τα φάρμακα είναι συχνή και σημαντική αιτία για νοσηρότητα και θνητότητα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ασθενείς να λαμβάνουν φάρμακα εκτός ενδείξεων, επί μακρόν, σε υψηλές δόσεις και συνδυασμούς μη κατάλληλους, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Μια εξαιρετικά συχνή αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, δηλαδή της αύξησης στη χοληστερίνη στο αίμα, είναι η χρήση από τους ιατρούς φαρμάκων, που ανήκουν στην ομάδα των στατινών. Οι στατίνες είναι από τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ο αριθμός των ασθενών που τα λαμβάνουν μεγάλος. Παρά την αναγνωρισμένη συμβολή τους στην πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και άλλων επιπλοκών της αθηρωματικής νόσου, συχνά τίθεται το ερώτημα, καταρχήν, αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης για την αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα, και του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, για παράδειγμα με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Επιπλέον, αν αξίζει πραγματικά τον κόπο και τις … παρενέργειες, να δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στην ελάττωση της λιποπρωτείνης LDL και την αύξηση της HDL, συχνά παραγνωρίζοντας άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της αθηρωματικής νόσου. Και τελικά, αν κάποιος “πρέπει” να συνεχίζει να λαμβάνει στατίνη, αν μπορεί να κάνει κάτι ώστε να αντιρροπήσει αυτές τις παρενέργειες.

Στο σημερινό άρθρο θα αρκεστούμε, καταρχάς, να αναδείξουμε το φάσμα των παρενεργειών που προκαλούν οι στατίνες, ώστε όσοι το διαβάσουν, ίσως να αναγνωρίσουν μερικές από αυτές. Οι στατίνες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις των επίσημων ρυθμιστικών οργανισμών για τις παρενέργειες των φαρμάκων, μπορεί να ευθύνονται για βλάβη των μυών, που μπορεί να συνοδεύονται με συμπτώματα, όπως κράμπες στα κάτω ή/και τα άνω άκρα, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης στους μύες, συχνές πτώσεις -ιδίως στους ηλικιωμένους-, ακόμη και ραβδομυόλυση, που είναι, ωστόσο, μια σχετικά σπάνια παρενέργεια, με πολύ σοβαρή βλάβη των μυών. Έχει δειχθεί, επιπλέον, ότι ακόμη και χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν ιστολογικές βλάβες στο μύ, μετά από εξέταση με βιοψία του μυ. Οι στατίνες μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου του αίματος και να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη. Επιπροσθέτως, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι, που μπορεί να εκδηλωθεί με αίσθημα κόπωσης, ανορεξία, πόνο στην άνω κοιλία, ίκτερο. Σχετικά πρόσφατα η μακρά τους χρήση σχετίστηκε, επίσης, και με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Μια άλλη σημαντική και συχνή παρενέργεια, που προστέθηκε σχετικά πρόσφατα, το 2012, από τους επίσημους ρυθμιστικούς οργανισμούς, είναι και οι παρενέργειες από το νευρικό σύστημα, τις νοητικές λειτουργίες και τη μνήμη. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγχονται όλοι οι ασθενείς με σύγχυση, διαταραχές των νοητικών λειτουργιών, της διάθεσης και της μνήμης για τη λήψη στατινών, και να προτείνεται από το νευρολόγο, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους. Επιπλέον καλή πρακτική θα ήταν να δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών με πιο φυσικούς τρόπους που περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής.

Tags: , , , , , , , , , , ,