Αλτσχάιμερ και πρόληψη

Η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer) είναι μια προοδευτική ασθένεια που καταστρέφει τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες. Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας – μιας ομάδας διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγούν σε απώλεια των πνευματικών-διανοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι αλλαγές αυτές είναι αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα ίδια τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν, προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες, όπως φαίνεται με πολύ παραστατικό τρόπο στο παρακάτω εξαιρετικό video από το Εθνικό Ίδρυμα για τη Γήρανση των ΗΠΑ.
Τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί και συνταγογραφούνται συνήθως για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν μόνο να βελτιώσουν τα συμπτώματα προσωρινά. Αυτό μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ, να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργικότητα και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους. Προς το παρόν, λοιπόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και δεν φαίνεται ότι ποτέ θα προκύψει κάποιο “μαγικό χάπι” που θα αναστρέφει τις βλάβες που έχουν συντελεστεί γυρνώντας το χρόνο προς τα πίσω.
Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να τονίσουμε περισσότερο την αξία της σταθερής επιβεβαίωσης των στοιχείων που αφορούν την πρόληψη της νόσου, σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, το 2015 δημοσιεύθηκε από το Σύνδεσμο για την νόσο (Alzheimer Association) , η σύνοψη των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση και την άνοια. Η μελέτη εκπονήθηκε μετά από αίτημα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Άνοιας (WDC). Ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηριχθεί η συσχέτιση μεταξύ διαφόρων παραγόντων κινδύνου και της μείωσης του κινδύνου για γνωστική έκπτωση και την άνοια.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετά ισχυρές αποδείξεις, σε επίπεδο πληθυσμού, για το συμπέρασμα ότι η τακτική σωματική άσκηση και διαχείριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα και υπέρταση) μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και μπορεί να μειώσουν και τον κίνδυνο άνοιας. Ο Σύνδεσμος πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν αρκετά ισχυρές αποδείξεις για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή και η δια βίου μάθηση / νοητική άσκηση μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Tags: αλτσχάιμερ, άνοια, γνωστική εξασθένηση, διαβήτης, διατροφή, εγκέφαλος, κάπνισμα, νοητική άσκηση, παχυσαρκία, πρόληψη, σωματική άσκηση, υπέρταση