Ποια είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά που φαίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή, που βρίσκεται στη ρίζα σχεδόν όλων των νοσημάτων που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο, από τα αυτοάνοσα, μέχρι τα καρδιαγγειακά και τα εκφυλιστικά;
Ποιά είναι τα όρια και ποιά η σημασία της διατροφής και του τρόπου ζωής στην πρόληψη, τη θεραπεία, την πρόγνωση των νοσημάτων και στη διατήρηση και επαύξηση της υγείας;
Θα προσπαθήσουμε εδώ να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα ευρήματα που σχετίζονται με το θέμα της νευροφλεγμονής και την παθογένεια στο φάσμα του αυτισμού. Φαίνεται λοιπόν ότι τουλάχιστον σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτιστικών παιδιών οι μηχανισμοί της φλεγμονής στον εγκέφαλο που πυροδοτείται από την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων έχουν σημαντικό ρόλο.
Οι παράμετροι-συμπεριφορές στην πρωταρχική πρόληψη, περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος ή την πρόληψη της συνήθειας του καπνίσματος, τη διατήρηση φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος, την επαρκή σωματική δραστηριότητα-άσκηση (οριζόμενη π.χ. ώς γρήγορο περπάτημα τουλάχιστον 22 λεπτά ημερησίως), την κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών, κάτω από το μέσο επίπεδο τη χοληστερόλη (ολική κάτω από 200mg/dl), φυσιολογική αρτηριακή πίεση και φυσιολογικό σάκχαρο.
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί, συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καθώς είναι η πιο συχνή ηλικιακή ομάδα, μετά τους εφήβους και πολύ νεαρούς ενήλικες, που εμπλέκονται σε θανατηφόρα τροχαία ανά χιλιόμετρα οδήγησης. Επιπλέον οι οδηγοί άνω των 75, έχουν περισσότερες μη θανατηφόρες συγκρούσεις και παραβιάσεις του ΚΟΚ από τους νεότερους οδηγούς. Δύο από τις πιό συχνές παραλείψεις, η αδυναμία να δώσουν προτεραιότητα και η αδυναμία συμμόρφωσης στα σήματα, οδηγούν σε ατυχήματα σε διασταυρώσεις, όπου οι συνθήκες απαιτούν γρήγορη αντίδραση, πλήρη περιφερική όραση και ικανότητες αλληλεπίδρασης με τους άλλους οδηγούς.