Ενημερωτική συζήτηση στην κρητική τηλεόραση με θέμα τους πονοκεφάλους και την ημικρανία

Ενημερωτική συζήτηση στην κρητική τηλεόραση με θέμα τους πονοκεφάλους και την ημικρανία

Προέλευση: https://www.flickr.com/photos/threephin/2309047966/

Παρακολουθήστε την ενημερωτική συζήτηση με θέμα τους πονοκεφάλους και την ημικρανία, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Εύη Ντελιδάκη. Στη συζήτηση μετέχει ο ιατρός, ειδικός νευρολόγος (MD, MSc Neurosciences) Γιώργος Σπανάκης. Συμμετέχουν επίσης ιατροί με ειδικότητα νευρολόγου και αναισθησιολόγου καθώς και διαιτολόγος, ψυχολόγος και γυμνάστρια, σε μια ολιστική προσέγγιση του θέματος.

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα — όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα το νιώσουν. Ο περιστασιακός πονοκέφαλος περνάει γρήγορα και δεν επανέρχεται. Σε μια κατηγορία ασθενών, ο πονοκέφαλος είναι συχνός και έχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο, δηλ. ο ασθενής γνωρίζει καλά τον πονοκέφαλό του, επειδή εμφανίζεται συχνά και με έναν σταθερό τρόπο.

Γενικά, ένας πονοκέφαλος θεωρείται ύποπτος όταν αρχίζει απότομα (σαν ένα χτύπημα) ή συνοδεύεται από εμετό, υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση, ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία κλπ. Σε κάθε περίπτωση ένας ασθενής με πονοκέφαλο πρέπει να εξετάζεται από ειδικό Νευρολόγο

Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού (εξ ου και η λέξη ημι – κρανία) που διαρκεί ώρες ή καμιά φορά και μέρες. Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός που ο ασθενής αναζητεί ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.
Πολλές φορές πριν αρχίσει η ημικρανία υπάρχουν κάποια αισθητικά συμπτώματα (αύρα, migraine aura) όπως λάμψεις, φωτάκια ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια.

Η ημικρανία αντιμετωπίζεται με ειδικά, νεώτερης γενιάς φάρμακα τα οποία χορηγεί ο Νευρολόγος

Ένας από τους συχνότερους λόγους που στην εποχή μας ο κόσμος βασανίζεται από πονοκεφάλους , είναι η κατάχρηση διαφόρων φαρμάκων και ιδιαίτερα αναλγητικών