Βιταμίνη Β12 και τρίτη ηλικία

Βιταμίνη Β12 και τρίτη ηλικία

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, η ​​οποία επηρεάζει το 10-15% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 60, συνδέεται συχνά με νευρολογικά προβλήματα. Σε σύγκριση με νεότερα άτομα, αυτή η ανεπάρκεια βιταμίνης είναι πιο συχνή στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω του υψηλότερου επιπολασμού της δυσαπορρόφησης της βιταμίνης Β12 που βρίσκεται στα τροφίμα (ατροφική γαστρίτιδα) και την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της αυτοάνοσης πάθησης που λέγεται κακοήθης αναιμία. Αιματολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα και μεθυλομηλονικού οξέος, είναι διαγνωστικά της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12.

Ωστόσο, περίπου 25% των περιπτώσεων περιλαμβάνουν νευρολογικά συμπτώματα ως το μόνο κλινικό δείκτη της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12. Τέτοια νευρολογικά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν μούδιασμα και “μυρμηκιάσματα” των άκρων – ιδιαίτερα στα πόδια – δυσκολία στο περπάτημα, προβλήματα συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, σύγχυση – και διαταραχή προσανατολισμού – και άνοια που μπορεί να συνοδεύεται από μεταβολές της διάθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άνοια και άλλα νευρολογικά συμπτώματα που προκαλούνται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να αντιστραφούν μετά την θεραπεία με χορήγηση βιταμίνης Β12, αλλά η αναστρεψιμότητα φαίνεται να εξαρτάται από την διάρκεια των σχετικών νευρολογικών επιπλοκών.

Ενώ οι βιοχημικοί μηχανισμοί που διέπουν τις νευρολογικές επιπτώσεις της έλλειψης βιταμίνης Β12 δεν πλήρως διευκρινισμένοι, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι γνωστό ότι βλάπτει το περίβλημα μυελίνης που καλύπτει τους νευράξονες τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο νωτιαίο μυελό (εντός της σπονδυλικής στήλης) αλλά και τα περιφερικά νεύρα.

1 σχόλιο