Ανεξήγητοι πόνοι σε όλο το σώμα; Μήπως έχετε ινομυαλγία;

Ανεξήγητοι πόνοι σε όλο το σώμα; Μήπως έχετε ινομυαλγία;

Γιώργος Σπανάκης, ειδικός νευρολόγος και συντονιστής του «Δικτύου Ολιστικής Φροντίδας»

 

Τι είναι η ινομυαλγία;

– Η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που προκαλεί στους ανθρώπους να αισθάνονται πόνο στους μυς σε όλο το σώμα τους. Τα άτομα με ινομυαλγία έχουν επίσης «ευαίσθητα σημεία», δηλαδή σημεία στο σώμα τους που είναι ευαίσθητα στον πόνο και πονούν με την πίεση ή το άγγιγμα. Κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί την ινομυαλγία.

Μπορεί η ινομυαλγία να θεραπευτεί;

– Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να απαλλαγούν από την  ινομυαλγία. Αλλά στους περισσότερους ανθρώπους δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως. Ακόμα κι έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν τρόπους να αντιμετωπίζουν την κατάσταση και να διάγουν μια αρκετά φυσιολογική ζωή. Η ινομυαλγία δεν  χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, και δεν είναι απειλητική για τη ζωή.

 

Προκαλεί άλλα συμπτώματα η ινομυαλγία εκτός από μυϊκό πόνο; 

– Ναι. Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά λένε ότι αισθάνονται κουρασμένοι όλη την ώρα και ότι ο ύπνος δεν τους βοηθά να ξεκουραστούν. Μπορούν επίσης να έχουν:

* Γριππώδη συμπτώματα
* Πονοκεφάλους
* Κατάθλιψη και άγχος
* Πόνο στο στομάχι
* Πάρα πολλές ή πολύ λίγες κινήσεις του παχέος εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
* Πόνος στην ουροδόχο κύστη ή την ανάγκη να ουρήσουν με βιασύνη ή συχνά
* Προβλήματα με το σαγόνι

Υπάρχει κάποιο διαγνωστικό τεστ για τη διάγνωση της ινομυαλγίας; 

– Όχι, δεν υπάρχει καμία διαγνωστική δοκιμασία. Για τη διάγνωση, οι γιατροί πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα συμπτώματα. Πρώτα ψάχνουν για άλλες αιτίες των συμπτωμάτων, όπως αρθρίτιδα, ορμονική διαταραχή ή έλλειψη βιταμινών. Η διάγνωση της κατάστασης γίνεται, εφόσον δε διαπιστώνεται καμμία άλλη αιτία, και αν το άτομο έχει:

* Πόνο στους μυς σε όλο το σώμα
* Σημαντική ευαισθησία σε τουλάχιστον 11 από τα 18 γνωστά «ευαίσθητα σημεία» της ινομυαλγίας (εικόνα)

Μερικές φορές οι γιατροί κάνουν διάγνωση της ινομυαλγίας χωρίς έλεγχο για τον αριθμό των «ευαίσθητων σημείων». Αυτό μπορεί να συμβεί αν το άτομο αναφέρει πολλές περιοχές που αισθάνεται επώδυνες, και ενοχλείται από αρκετά από τα συμπτώματα που συχνά προκαλούνται από την ινομυαλγία. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης όταν σηκώνεται το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και δυσκολία να έχει “καθαρό μυαλό” ή ξεκάθαρη σκέψη.

Πώς αντιμετωπίζεται η ινομυαλγία;

– Υπάρχουν φάρμακα και στρατηγικές που βοηθούν με τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Αλλά δεν υπάρχει μία θεραπεία που λειτουργεί για όλους. Εσείς και η ομάδα υγείας που θα σας αναλάβει, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε για να βρείτε το σωστό μείγμα των θεραπειών για εσάς. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία είναι «ολιστική» και μπορεί να περιλαμβάνει:

* Τα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο, τη βελτίωση του ύπνου, ή τη βελτίωση της διάθεσης
* Φυσικοθεραπεία για να μάθετε τις κατάλληλες ασκήσεις
* Εκμάθηση ειδικών  τεχνικών χαλάρωσης. Η βιοανάδραση (biofeedback) μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση
* Τη συνεργασία με έναν σύμβουλο υγείας για την ινομυαλγία, όπως με ένα ειδικό νευρολόγο

Για να έχετε την καλύτερη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μια ομάδα που περιλαμβάνει:

* Ένα νευρολόγο ή άλλο γιατρό με εξειδίκευση στην ινομυαλγία
* Ένα φυσικοθεραπευτή
* Κάποιο εκπαιδευμένο για την ινομυαλγία επαγγελματία στον τομέα της ψυχικής υγείας όπως ψυχολόγο

Μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής

– Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να πάρετε ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή κάποιο άλλο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων. Αν συμβεί αυτό, να είστε θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Ακόμα κι αν δεν είστε πιεσμένοι ψυχολογικά και δεν έχετε επιληπτικές κρίσεις, αυτά τα φάρμακα έχουν τεκμηριωμένη ένδειξη για ινομυαλγία και μπορούν να σας βοηθήσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή δρουν στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον πόνο.

Τί μπορώ να κάνω από μόνος μου; 

– Είναι πραγματικά σημαντικό να παραμείνετε ενεργητικοί. Περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία μπορούν όλα να βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον μυϊκό πόνο. Αν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να ενοχληθείτε λίγο περισσότερο κατά την έναρξη των δραστηριοτήτων αυτών. Αλλά παραμένοντας σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην έχετε ιδιαίτερα αρνητική στάση για τη ζωή σας. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τη ζωή σας, έχει μεγάλη επίδραση στο πώς αισθάνεστε τον πόνο. Βάλτε τα δυνατά σας να είστε θετικοί στον τρόπο που βιώνετε τις εμπειρίες σας.