Ήλιος, βιταμίνη D και υγεία

Ήλιος, βιταμίνη D και υγεία

Σας παρουσιάζουμε τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την καταπληκτική σημασία που έχει για την υγεία μας και την πρόληψη πολλών παθήσεων του νευρικού συστήματος ο ήλιος μας. Ναι ορθώς διαβάσατε! Θα επικεντρωθούμε σε μια πολύ σημαντική διεργασία που επιτελείται στον ανθρώπινο οργανισμό, και σε όλους όσους ζουν στην Ελλάδα, και ιδίως στην Κρήτη, αυτό μπορεί να συμβαίνει τους περισσότερους μήνες κατά τη διάρκεια του έτους. Και αυτή είναι η παραγωγή από το ίδιο μας το δέρμα της βιταμίνης-ορμόνης με τις καταπληκτικές δράσεις που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, της βιταμίνης D. Βεβαίως μπορούμε να την απορροφήσουμε και με τη διατροφή και συμπληρώματα. Αυτό για παραδειγμα πρεπει να συμβαίνει σε όλους όσους δεν εκτίθενται, ή δεν μπορούν, στην ηλιακή ακτινοβολία.

Βέβαια ο σύγχρονος τρόπος ζωής δυσχεραίνει την έκθεση του δέρματος στον ήλιο και επιπλέον υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μια φοβία στον ήλιο που καλλιεργείται με συστηματικό τρόπο και από τους ίδιους τους γιατρούς και τις σχετιζόμενες με τα σχετικά προιόντα εταιρείες (πχ αντιηλιακά). Και αυτή η φοβία – αστικός μύθος, μπορεί να έχει κάποια βάση, όσον αφορά την υπερέκθεση, για τις δερματικές κυρίως βλάβες που ενδέχεται να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο η λελογισμένη, με βάση τις εξατομικευμένες οδηγίες του ιατρού προς τον ασθενή, έκθεση στον ήλιο, συγκεκριμένων περιοχών του δέρματος, μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Αυτά αφορούν τόσο στην υγεία του ανθρώπου συνολικά αλλά και ιδιαίτερα στην εξέλιξη, πρόληψη και πρόγνωση και θεραπεία σημαντικών νευρολογικών νοσημάτων.

Σε καθένα από αυτά τα νοσήματα θα αναφερθούμε διεξοδικότερα σε μελλοντικά άρθρα. Σήμερα θα αναφερθούμε ενδεικτικά στην πληθώρα των νοσημάτων για τα οποία υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι επαρκή επίπεδα της βιταμίνης αυτής προστατεύουν τον άνθρωπο από την εμφάνιση των νοσημάτων αυτών. Αυτά περιλαμβάνουν το κρυολόγημα και την κοινή γρίπη, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του μαστού, την οστεοπόρωση και οστεομαλάκυνση, και από τα νευρολογικά νοσήματα, την άνοια, τη νόσο του Πάρκινσον, τις διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού και την Πολλαπλή Σκλήρυνση ή αλλιώς Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Βεβαίως σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες διαφέρουν και εξατομικεύονται σχετικά με τα επιθυμητά επίπεδα, αλλά φαίνεται, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, ότι αυτά έχουν αναθεωρηθεί και χρειάζεται να επιδιώκουμε υψηλότερα επίπεδα για καλύτερη υγεία. Ωστόσο, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερβολής, διότι έχουμε επιστημονικά δεδομένα, που υποδεικνύουν ότι υπερβολικά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης.